TENTOONSTELLINGEN

Aviodrome
Herman Miller
Vestingmuseum-interieur
 
Aviodrome is het grootste niet-gesubsidieerde museum van ons land. Het museum is ingebed in een themapark. De cultuurhistorische en de bedrijfseconomische doelstelling gaan dus hand in hand.
Deze unieke formule stelt bijzondere eisen aan de museale uitvoering. Met name de beheersing van pieken en dalen in de bezoekersaantallen vereiste een strakke programmering van de onderdelen. Er zijn thematische deelexposities, een top-down theater en diverse 'experiences'. De ontwikkeling van de luchtvaart wordt in een chronologische route tot leven gebracht.
Elke scène biedt een bijzondere ruimtelijke beleving. De heuvel waarop Liliënthal zijn zweefproeven deed, wordt gevormd door een oplopend vlak van enige honderden vierkante meters. Het zweeftoestel lijkt op de bezoeker af te komen door middel van een bewegende projectie. De eerste wereldoorlog is in nachtstemming weergegeven. Achter de horizon klinken de verre geluiden van de strijd. Anthony Fokker vliegt in zijn Spin boven de bezoekers, ondersteund door audiovisuele middelen.
De tweede wereldoorlog wordt weergegeven in een scène met een sacrale sfeer. IJle klanken ondersteunen de ruimtelijke werking. Bij de zuilen klinken geluidsfragmenten uit de oorlogsjaren. In deze ruimte staat de Spitfire opgesteld.
Een bijzondere attractie vormt het windtunnel laboratorium waarin met proeven de werking van de vleugel en de ballon zichtbaar wordt.